De sportfysiotherapeut is bij uitstek de professional om naar toe te gaan wanneer u tijdens het sporten een blessure heeft opgelopen, of door andere klachten belemmerd wordt in uw sportbeoefening en deze zo snel mogelijk wil hervatten. Of u nu een ervaren sporter op hoog niveau bent, of u wilt beginnen met sporten maar u weet niet hoe u dat op een verantwoorde manier kunt doen, de sportfysiotherapeut kan u hierin adviseren.

De behandeling van de sportfysiotherapeut kan bestaan uit het optimaliseren en mobiliseren van beweegketens en gewrichten of het ondersteunen hiervan met braces of (Medical) tape, maar zal in de meeste gevallen gekenmerkt worden door een actieve aanpak. Door training, met en zonder apparatuur, van onder andere spierkracht, stabiliteit, coördinatie en uithoudingsvermogen kunt u niet alleen werken aan een sneller herstel, deze aanpak zorgt er ook voor dat de klachten minder snel terugkomen. Daarnaast kan de sportfysiotherapeut u adviezen geven omtrent een verantwoorde trainingsopbouw of het aanpassen van trainingsschema’s op uw blessure.

Uiteraard is dit alles afgestemd op uw specifieke sport, uw niveau en uw lichaam. Het doel van de sportfysiotherapeut zal altijd zijn om u minimaal terug te krijgen naar uw oorspronkelijke niveau, en waar mogelijk een stapje verder. Door de aanvullende specialisatieopleiding die de sportfysiotherapeut gevolgd heeft is met name de laatste fase op weg naar uw herstel waardevol. U wilt tenslotte niet in het zicht van de haven terugvallen in uw oude blessures.

Topsporters

Onze sportfysiotherapeuten hebben ruime ervaring met de begeleiding van nationale en internationale topsporters uit verschillende takken van sport. Topsporters (en hun tegenstanders) zoeken de grenzen op van wat hun lijf aankan en hierbij kan het wel eens voorkomen dat er blessures ontstaan. De sportfysiotherapeut begrijpt als geen ander dat een blessure en de onderbreking van uw trainingsschema nooit op een goed moment komen en zeker niet te lang mogen duren. Door zijn specialisatie kan de sportfysiotherapeut goed inschatten wat uw lijf moet (aan)kunnen voor uw specifieke sport op topniveau. Ook het aanpassen van uw huidige trainingsschema zodat u zo min mogelijk trainingsachterstand oploopt behoort tot de mogelijkheden. Het doel zal zijn om u zo snel mogelijk terug op bijvoorbeeld het veld, op het ijs of op de fiets te krijgen. De behandeling van de sportfysiotherapeut stopt echter niet bij uw sporthervatting maar pas wanneer u weer in staat bent om een topprestatie te leveren. Ook wanneer u geen blessures heeft, maar wel merkt dat u niet voor de volle 100% kunt presteren door bijvoorbeeld stijfheid, pijn of verminderde kracht kunt u bij de sportfysiotherapeut terecht. Hij kan uw loop-, slag- of werptechniek analyseren en u van de juiste adviezen voorzien, dit is zeker ook met het oog op blessurepreventie zeer belangrijk.

Sportteams

Voor het optimaal presteren van een sportteam is de (para)medische begeleiding van groot belang. Hierin kunnen de sportfysiotherapeuten van onze praktijk ondersteuning bieden. Denk hierbij aan het opstellen van trainingsschema’s, het verzorgen van loop-, kracht- en stabiliteitstraining, het meetbaar maken van trainingsresultaten door een baselinemeting en evaluatiemomenten door het seizoen heen, of behandeling ter plaatse tijdens een belangrijke wedstrijd of een groot toernooi.