Al geruime tijd is het gebruik van Dry Needling binnen de fysiotherapie steeds bekender geworden. Dry Needling vindt zijn oorsprong in Canada waar het al jaren onderzocht en toegepast wordt.

Wat is Dry Needling?

Het is een techniek waarbij de spieren met een dun naaldje aangeprikt worden om deze snel en langdurig te laten ontspannen. Vaak wordt Dry Needling vergeleken met acupunctuur. Hoewel we hierbij wel dezelfde acupunctuurnaaldjes gebruiken, is de werkwijze verschillend. Waar acupunctuur zich richt op het herstellen van energiebanen in het lichaam, richt Dry Needling zich op het aanprikken van de zogenoemde voelbare ’triggerpoints’.

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak uitstralende pijn of ‘pijn op afstand’ veroorzaakt. Deze triggerpoints kunnen de oorzaak van uw klachten zijn, maar ook het optimale herstel in de weg staan door pijn, krachtverlies of een veranderd bewegingspatroon. Door het aanprikken van deze triggerpoints worden zij uitgeschakeld en vindt er ontspanning plaats. Het inbrengen van het naaldje is in principe niet of nauwelijks voelbaar, wanneer het triggerpoint aangeprikt wordt kunt u kort een soort kramp voelen. De spier ontspant zich daarna direct en het resultaat is vrijwel direct merkbaar. Wel kunnen de spieren nog enkele uren zwaar of vermoeid aanvoelen.

Onze fysiotherapeuten zullen door middel van een uitgebreid onderzoek bepalen of deze behandelvorm in uw geval zinvol is. Deze behandelmethode is onderdeel van de behandeling fysio- of manuele therapie en kost u dus niets extra’s.